Mă numesc Ionela
Mă numesc Ionela

Mă numesc Ionela


    Mă numesc Ionela, și doresc să împartasesc cu voi o experienta de care am avut  parte zilele trecute.    Poate va incuraja sau ajuta pe cineva

O CONSILIERE IMPREVIZIBILĂ

. CUM M-A AJUTA PE MINE CURSUL DE CONSILIERE, MAI ALES INSTRUMENTELE  (PÂRGHIILE PE CARE LE PUTEM FOLOSI ÎN LUCRAREA DE CONSILIERE) ÎN SPECIAL TEMA :  AFIRMAŢII CARE MĂ DEFINESC : Trebuia să scriem  5 afirmaţii care ne  definesc

    Am intalnit o fata la locul meu munca. ..Numele ei este  …………… are 18 ani.   Provine  dintr.o famile foarte stabila financiar , tata are propria firma..mama manager.     O familie de credinciosi ,tata este in slujba de conducere in biserica locala.  Fata a ajuns la noi la  liceu (școala creștină),in urma unui transfer  de la liceul din localitatea ei ,in localitatea noastră,sub pretextul ca  se punea prea multa presiune pe ea din partea unui profesor.. 

Spun aceste detalii ..pentru ca in consiliere este absolut necesar fiecare detaliu.Ca in lumea juridicã,o virgula poate schimba o sentintã.

S……… este o fata foarte frumoasa ,cu o fata zâmbitoare, cu o  inima emaptica  ,spirit altruist , deschisa,sociabila  credincioasa si foarte inteligenta.

     Intr-o zi  am văzut ca fața ei nu era aceeași, iar  din  atitudinea ei  am simțit-o   că ar fi vrut să evite orice contact cu cineva…. Am  chemat-o la birou si am intrebat-o dacă este bine. După o tăcere de 2-3 minute mi-a zis ca nu prea. Am intrebat-o dacă  vrea sa vorbim si dacă pot sa o ajut cu ceva…

     În incãperea  unde eram, era  cam rece, așa că mi-am scos sacoul si l.am aşezat peste umerii ei, iar acel moment a fost declanşator pentru ea. A început sa plângă in hohote…..Atunci am îmbrâțișat-o  să se mai linișteasca puțin,si am asigurat- o   de confidentialitate.si incredere.

    A inceput să-mi spună că adevăratul motiv pentru care a ales transferul  este cearta si mediul de  acasa ….Relatia dintre parinti este foarte alterata. Certurile si reprosurile sunt instaurate frecvent.Tata pe contul lui,nu susține casa….Mama nevoita fiind ,a intrat la munca pentru a le putea oferi copiilor o viață mai buna…

   In casa lor abuzurile fizice ,verbale si emozionale sunt adesea ìntalnite.

Vor sa pozeze bine la suprafață  în fata bisericii  ..dar in interior iadul….

   De recent a asistat la o scena in care  fratele ei de 16 ani s-a luat la un conflict cu tata. Acest conflict s-a amplificat iar fratele a sãrit  la bătaie la tatăl, in acel moment Sorina a intervenit intre cei doi ca să-ii despartă, iar tata  a țipat la ea si i-a spus cuvinte denigratoare si jignitoare.Fata a plecat fugind ,in cameră s-a închis și a plâns până a venit mama  pentru că ea  nu era acasă.Mama suferă enorm dar nu poate să facă nimic pentru că tata cumva este şeful in casa.

    In tot acest timp de ascultare din partea mea, ceream călăuzire de la Dumnezeu ,o întrerupeam foarte puiin cu câte o întrebare ajutãtoare ..cum ar fi ..

–   Ce ai simțit în momentul în care te.ai pus ca despărțitor intre fratele si tatăl tău ?

–   Ce sentimente nutrești față de tatăl tău ?

–   Ce te -a durut cel mai mult/ce te doare cel mai mult?

-Cum te percepi pe tine?

-Ai vrea sa schimbi ceva la tine/?De ce?

     După ce fata a terminat de” golit sacul .”, i-am dat o foaie si un pix si i-.am sugerat sa scrie 5 calități despre ea.  In acel moment plânsul din nou a copleșit-o , mâinile ii tremurau ,spunându-mi că nu are nici o calitate si nici o valoare….(????)

         Am rugat.o sa scrie ceea ce eu ii spuneam,efectiv îi dictam din calitățile ei, și după ce a terminat am rugat-o sa le citească cu voce tare .În timp ce le citea in hohote,*i.am spus “asta esti tu.”,o particica din fiinta aceasta minunata pe care Dumnezeu a creat.o.  Mi.am dat seama ca este vorba despre stima de sine scazuta, si m.am dus pe fir sa văd de unde provine…am ajuns in copilărie  când ea avea 10, unde  tata  o compara mereu cu sora ei  care era mai bunã ca ea si mai frumoasa.  Comparatiile  din copilarie au dus.o la neacceptarea ei ca ființa umanã,si sa  nu fie multumita de modul cum arata..

Am citit impreuna cu ea Psalmul 139 …am pus-o pe ea să citească si să creadă cele scrise.

I-am dat și o Tema de casa.

Să facă o lista cu lucrurile negative si rele ale tatalui, .sa meargă in rugăciune cu acea lista si să  hotărască  să îl ierte pentru fiecare lucru ce a durut-o.

Apoi o altă lista cu calitățile tatălui si lucrurile frumoase despre el..la fel in rugăciune..să- L binecuvinteze și să mulțumească Domnului pentru tatăl ei.

    Rana din inima ei  făcută de tata..se vindeca prin iertarea oferite acestuia.

Dupa ce a rezolvat cu tata …e nevoie de lucrat  la   stima de sine.

  I-am  spus sa se aşeze in fața oglinzii..să ceară iertare Domnului pentru că nu a mulțumit niciodată pentru modul cum arata, dimpotrivă a cârtit…si sa mulțumească pt. fiecare mădular din corpul ei si pt. frumusețea cu care Dumnezeu a înzestrat-o.

   I-.am oferit o carte  despre identitatea noastră “Cine sunt eu in Hristos” Neil Anderson…Iar in fiecare zi să citească cu voce tare listele cu versete ce atesta cine este ea cu adevarat.

Am încheiat cu rugăciune ,proclamând promisiunile lui Dumnezeu peste ea.

Este in proces de vindecare fata…Slava Domnului …  Fiți binecuvântați dragii mei și slavă Domnului pentru tot ce putem învăța la curs…

 

  • Azi am învățat lucruri noi despre Comunicare, Conflicte, Durere,

Confuzie,  Dezamăgire, Mânie….Recunosc că am trecut prin toate, uneori trec prin conflict cu o personă apropiată, conflictul îmi provoacă Durere, apoi ajung la dezamagire si toate rezultă în  mânie.

In general nu cred că mă înțelege cineva si ma duc sa cer ajutorul lui Dumnezeu sa ma ajute sa pot sa o iau de la început, sa-mi vindece rănile, sa ma ajute sa pot ierta….Ca efect am avut mai putina încredere si ma face sa ma retrag mai mult, sau sa ma izolez.

  • Am făcut testul de “ Aptitudini in Consiliere”…..
  • Am învățat despre înțelegerea si constientizarea emoțiilor, îmi place că mă

oglindesc in multe din ele, mă aprofundează sa mai aflu mai multe despre mine.

Am învață despre mediul din consiliere,cum sa fie locația, cum ne prezentam, cum ar trebui sa abordam prima întâlnire, informați care trebuie sa primească clienti noștri.

Mi-a plăcut întâlnirea ca de fiecare data, toți colegii noștri au prins contur de consilieri, suntem binecuvântați sa fim împreuna !🙏

  1. În lecția de astăzi am discutat despre emoțiile experimentate în urma unui conflict. Conflictul naște emoții negative , emoții care de multe ori nici nu știam că le avem.

La autoevaluarea aptitudinii de consiliere, foarte interesant, am avut un punctaj mic la dezvăluirea detaliilor personale dacă este necesar. La acest aspect trebuie să lucrez. De obicei sunt extrovertită , dar când vine vorba despre detalii personale devin introvertă.

Conștientizarea emoțiilor si  înțelegându-le, acest exercițiu m-a ajutat să înțeleg că am experimentat  toate sentimentele enumerate și nu erau puține….Foarte important este să îmi recunosc sentimentele pe care le traiesc și să fiu conștientă că acestea pot să mă afecteze pe mine dar și  persoanele cu care interactionez.

  1. Dezvoltarea personalității cu zonele de blocaj este deosebit de importantă. Fiecare stadiu din viață trebuie depășit spre ținta Integritate,până la maturitatea spirituală care se dobândește prin devenirea tot mai asemenea lui Isus . Am mai discutat despre regresie, narcisism ,ciclul conștiinței -acesta se raportează la conștientizarea propriei persoane acțiune -mobilizare și împlinire- integrare .

La dezvoltarea personală am trecut 50% în dreptul despărțire, poate că sunt mama sau poate că sunt singură la părinți și întotdeauna am urât singurătatea.

Securitate și semnificație. Foarte adevărat ca și femeie am întotdeauna nevoie de securitate dar sunt conștientă și de nevoia soțului pentru semnificație.

Interesant la testul de anxietate am avut cinci adevăruri.De altfel eu mă cred o persoană foarte foarte anxioasă dar rezultatul la test mă încurajat un pic.

Multe informație, toată de folos. Sper să mă ajute în dezvoltarea personală dar și în viitor la ședințele de consiliere.  Mulțumesc mult