OPINII STUDENTI CU PRIVIRE LA CURSURILE DE CONSILIERE
OPINII STUDENTI CU PRIVIRE LA CURSURILE DE CONSILIERE

OPINII STUDENTI CU PRIVIRE LA CURSURILE DE CONSILIERE

Din motive de confidenţialitate nu dăm nume, dar redăm mai jos, opiniile studenţilor care parcurg Cursul Fundamental sau au terminat cursurile şi au dat examenul , după ce au prezentat Proiectul de Examinare,  în vederea obţinerii Certificatelor de Absolvire al Cursurilor de Consiliere Spirituală şi Pastorală.

Draga frate Nelu,

 VA MULTUMESC. 

 DA, doresc sa spuneti pe site-ul  dvs. că acest curs e mană cereasca si că poate ajuta multora,  noi am trait intr-o societate abuzivă, comunistă, care ne-a imprumutat si noua sistemul ei de valori, şi că noi am fost otraviti de comunism si avem nevoie de eliberare si tamaduire.

Cuvintele nu pot exprima tot ce am primit prin acest curs.

    Mă pregătesc sa plec spre L.A…. Un drum necunoscut. Stiu ca Dumnezeu face toate lucrurile frumoase la vremea lui. Doresc sa va trimit bok reviews pentru  cartea “ Abuzul Spiritul” si

” Leac pentru suflete vatamate” .

Impactul pe care aceste cursuri de consiliere le-a avut asupra mea e colosal. Viata mea a fost transformata. Vă mulţumesc pentru contribuţia dvs pe care o preţuiesc foarte mult.

Dumnezeu v-a folosit intr-un moment al vieţii mele în care eram tare rănită. Vă mulţumesc ca

 v-ati lăsat folosit si aţi fost o unealta a harului.

Va doresc multa binecuvântare si prosperitate spirituală, cu multă preţuire…………ţ

     2.. Cu aceasta ocazie vreau sa salut toti membrii grupului. Eu am fost ultimele 2 saptamani numai in tabere cu adolescenti romi si preadolescenti români. Am avut parte de experienţe extraordinare si de ocazii de a consilia. Abea aştept sa inceapă Nivelul II al cursului si mă rog să primesc răspunsuri la intrebările ce le am.

    Imi pare rău ca nu vă pot scrie mai multe acum, sunt foarte obosită si incă marcată de stilul în care trăiesc unii romi, creştini chiar, din România. In tabără am avut romi care işi respectau tradiţia şi pe care ii căsătoresc părinţii. Băiatul , pe la 16 ani e singurul care uneori poate să aibă un cuvânt de spus, dar fata, intre 9 – 12 ani este obligată să se mărite cu cine hotărăsc parinţii. Am vorbit cu o fetita care la 9 ani a fost obligată să se căsătorească cu un băiat de 18 ani. Pur si simplu părinţii au impins-o cu forţa iî camera băiatului şi acolo a fost forţată de acesta să întreţină relaţii sexuale.

    Fata are acum 13 ani şi este creştină. Parintii ei au devenit şi ei creştini.Printr- o minune, ei au hotărât să rupă căsătoria fetei lor, după ce in una din nopţi,  un frate al fetei , s-a intâmplat sa doarmă in aceeaşi cameră cu cei doi soţi si a văzut brutalitatea cu care soţul îşi trata soţia ( dădea cu picioarele in ea, etc..). Fata i-a povestit deseori mamei ei despre brutalitatea soţului, dar nimeni nu a crezut-o. Pentru fata calvarul a durat 1 an, timp in care i s-a declanşat diabetul, mergea foarte des la spital pentru a i se coase vaginul. Băiatul, soţului fetei s-a recăsătorit si are un copil.

   Aceasta este singura garanţie pentru fată că « fostul soţ » nu se va intoarce la ea. Marea temere e fetei este că va ramâne necăsătorită deoarece ea a mai fost căsătorita o data si toţi băietii stiu asta, iar in cultura ei, băietii se căsătoresc doar cu fete care nu au mai fost căsătorite. A vorbit cu uşurinţă despre situaţia ei,  apoi a inceput sa plângă.

                                                            –  2 –

        Nu am putut sa fac altceva decât sa o ţin in braţe şi să plâng impreunăcu ea şi să o asigur că e în mâna Domnului şi El are un plan cu viaţa ei si dacă El vrea poate săîi dea un soţ care să o iubească.

    Se pare ca până la urmă am scris ceva   haideti sa ne purtăm unii pe alţii in rugâciune si să Îl rugăm pe Tatăl Ceresc,  ca să facă cu adevărat din noi acei samariteni miloşi care să fie destoinici sa lege răni si să fim sensibili la nevoile celor din jur.

 Cu o dragoste neprefacuta……

     2.  Am aşteptat cu mare nerăbdare această sesiune- continuarea cursruilor. Pot afirma că am învăţat atât de mult , doar într-o singură zi.     M-am bucurat şi am ascultat cu interes Instructorii, atât Fr. Nelu cât şi sora Luminţa .

  Astăzi am învăţat cât de importante dar şi periculoase pot fi “etichetele” pe care ni le pun unele personae din jurul nostru, altele le punem noi personal, de asemenea cite trauma pot exista atunci când începem să credem “în aceste etichete”…..Pot spune că m-am bucurat extrem de mult de exerciţiul  prezentat de sora Luminta” AFRIMATII CARE MĂ DEFINESC”..de foarte multe ori, nu imi place să vorbesc despre mine, sentimentele mele, gândurile şi trăirile mele, deoarece sunt o persoană introvertită, destul de închisă, în ce priveşte propria-mi persoană.

 Sora Luminta ne-a adus aminte de Psalmul 139, unul dintre Psalmii mei preferaţi. De multe ori am citat  din acest Psalm, dar niciodată nu a avut impactul aşa de tare ca astăzi. Mă confrunt cu sentimentul de nemulţumire vis-a-vis de exteriorul meu şi nu numai….Dar astăzi, am putut afrima din toată inima: “ TE LAUD CĂ SUNT O FĂPTURĂ AŞA DE MINUNATĂ.”… şi acestea nu sunt doar cuvinte. FERICIREA SI PACEA PE CARE O EXPERIMENTEZ IN ACESTE MOMENTE, SUNT IN URMA ELIBERĂRII DIN LUCRURILE GRESITE, CARE MĂ MĂCINAU ZILNIC. Astăti m-am bucurat să pot găsdi şi spune şi lucruri pozitive despre mine, şi nu doar defectele mele.                                    II mulţumesc Lui Dumenzeu pentru participarea mea la un astfel de Curs de Consiliere…URMÎND CURSURILE FACULTĂŢII DE PSIHOLOGIE , AM INVĂŢAT MULT SĂ MĂ CUNOSC, SĂ IMI CUNOSC CALITĂŢILE ŞI DEFECTELE MELE,  DAR, DOAR ATÂT.  INSĂ ACEASTĂ FACULTATE NU M-A PUTUT AJUTA ŞI NU MI-A OFERIT ŞI AJUTORUL, RSĂPUNUSUL, CU PRIVIRE LA ELIBERARE, VINDECARE DIN PUCT DE  VDERE SPIRITUAL…..

  3.. La inceputul acestui Curs, fratele Nelu,  a arătat o mare preocupare pentru confortul nostru al tuturor, confort fizic, emotional,  spiritual cît şi confidentialitatea instructorilor şi al grupului de colegi. CU ADEVĂRAT M-AM SIMTIT CA O “PRINTESĂ”.. Colegii de curs sunt extraordinari, de aceea simt toată libertatea pentru a mă deschide, mă simt foarte bine la acest curs…

Azi m-am simţit extraordinar… Totul a fost perfect.  Exerciţiile de grup pe care le-am făcut au fost foarte constructive şi m-au ajutat să îmi văd adevărata mea valoare. Toţi colegii care m_au înconjurat   m-au făcut să mă simt  deosebită, apreciată, puternică….Mulţumesc Tată Ceresc, pentru că m-ai adus la acest curs..Mi-a plăcut de asemenea sesiunea “Stadiile de dezvoltare din viata copilului”….Chiar si la facultate adoram cursurile de psihologie a copilului…am învăţat multe astăzi si de la Luminiţa, şi experienţa ei din lucrarea cu copii de la grădiniţa la care lucrează.

                                                                            –  3  –

Mai mult am învăţat cât de mult contează familia şi Mediul Familiei din care provine copiluil, cât de mari şi adânci pot fi traumele la un copil crescut in familie disfucţionale,.

Această sesiune,.m-a făcut să plîng, deoarece am trăit şi crescut într-o familie dezechilbrată         ( Părinţii divorţaţi, am avut un tată alcoolic )… şi ştiu cât de mult suferă un copil, nu numai în momentele dureroase dar şi atunci când copiii devin adulţi……

     4. Cursul  despre  ” RESPINGERE”- A ADUS MULTE AMINTIRI, LA SUPRAFAŢĂ , DIN SUBCOŞTIENTUL MEU,,  AMINTIRI DIN TRECUTUL ÎNDEPĂRTAT., lucruri cu care m-am confruntat atât eu cât şi soţul meu…Astăti am descoperit şi recunoscut , că multe lucruri in viata mea vin şi din acest domeniu al respingerii mele ..din trecut dar o parte şi din prezent…..Interesant, am descoperit astăzi o parte şi din probelemele soţului meu….faptul că adeseori el se simte respins, “roadele “, acestui sentiment al respingerii, vin din rădăcinile trecutului.. Este adevărat că ele s-au diminuat dar ele există…                                                             Şi eu m-am simţit respinsă la şcoală, datorită faptului că eram creştină “Pocăită”, aşa cum imi spuneau colegii mei…Apoi că făceam parte dintr-o familie numeroasă, cu 10 copii, lucru ce ii făcea pe toţi să se mire de mine, când auzeau aceste lucruri…M-am mai simţit respinsă datoriă faptului că atunci cînd se vorbeau despre lucrurile prezentate de “mass- media”, eu am avut interdictii în acest domeniu, datorită convingerilor părinţilor mei…   Toate aceste lucruri au venti in mintea mea, atunci cînd s-a vorbit despre acest subiect atât de interesant  “ RESPINGEREA”…

        5…Astări s-a “trezit” Copilul din mine….am încă sentimenete, frustrări, de care nu mi-am dat sema până în present. Am fost foarte frustrată de feedback-ul, cu ascultarea….Simţeam că nu am valoare, neînţeleasă, dar azi s-au rezolvat multe din traumele si probelemele  trecutului meu nerezolvat  in totalitate  .   Slavă Domnului!!….

       6. .Am inceput ziua cu unele frustrări…Am auzit de la soţia mea că Instructorii sunt din Marea Britanie..dar apoi am văzut că sunt români… Cred că acest sentiment îl avem, din lipsă de încredere, în tot ce însemnează Consilierea în Spaţiul Românesc….Din păcate România se află la început de drum în acest domeniu,… Dar am văzut cum Dumnezeu lucrează şi se formează Instructtori buni  şi la noi la Români, in domeniul Consilierii….Ulterior, m-am gîndit că ar fi minunat şi eu să devin instructor in acest domeniu…                                                               .Am văzut Prestanţa instructorilor, şi accentul pus pe Profesionalismul Cursului, şi faptul că se ţine cont foarte mult de Păstrarea Standardului Înalt pentru studenţii care vor participa la Curs este unul serios. Primirea mea, la acest Curs a spulberat toate frustrările…

De asemnea am fost un pic dezamăgit, văzînd numărul mic, de păstori care au venit la acest curs…dar aici nu mai comentez nimic….In Licenta pe care am dat-o la…..mi-am exprimat sufiecient dezacordul meu cu privire la Atenţia Superficială pe care o acordă majoritatea Păstorilor consilierii.   Pot spue că a fost “ un crescendo” a acestor cursuri, discutii de grup, exerciţii foarte interesante, dar mi-e greu să mă deschid prea mult din prima zi, pentru că eu am avut o mare problemă cu confidenţialitate sau mai bine zis cu lipsa  ei.,Intr-o imprejurare anume,  

                                                                 –   4   –

cineva care s-a folosit de o informaţie despre mine, m-a forţat să mă pocăiesc într-un grup retstrins…M-a abuzat verbal si emoţional,  chiar spiritual, m-a zdrobit în public….a fost foarte greu pentru mine….Dar de altă parte tocmai de aceea imi place mie acum să pun accent pe confidenţialiatate….Incep să mă simt din ce in ce mai bine la acest curs…chiar a început să îmi placă foarte mult.                                                                                                                            AVEAM CU ADEVĂRAT NEVOIE DE ACEST CURS. PENTRU CĂ NU OFERĂ DOAR INFORMAŢIILE SUPERFICIALE , AUZITE LA ATÂTEA CONFERINŢE DESPRE CONSILIERE.  Anumite jocuri de rol m-au ajutat să simt cât de frustrat se simte consiliatul, când nu il ascult correct ca şi consilier..    In final:  Ce relaţii extraordinare s-au creat între noi toţi ! ACUM AVEM ATÂTA INCREDERE UNUL IN ALTUL, dar în acelaşi timp, mă cuprinde teama că este atât de greu să fi cu adevărat consilier…